Naomi Klein: Tämä muuttaa kaiken – Kapitalismi vs. ilmasto

En ole kuullut kenenkään sanovan ilman sarkasmia ”tämä muuttaa kaiken” enää moneen vuoteen. Tämän kirjan kohdalla tuossa väitteessä ei ole kuitenkaan ripaustakaan liioittelua.

Tämä on nyt vaikea teksti kirjoittaa, koska nähdäkseni tässä on karkeasti jaoteltuna kaksi mahdollisuutta:

1) lähtötietosi ilmastonmuutoksesta ovat selkeästi kirjoittajaa paremmat. Lopputulos: pidät kirjoittajan havaintoja ja voimakasta reagointia niihin vähintäänkin myöhästyneenä, ja parhaassa tapauksessa jaksat suhtautua kirjoittajaat vähän kuin lapseen joka pitkän tavaamisen jälkeen saa selville mitä jossain lukee.

2) lähtötietosi ilmastonmuutoksesta ovat selkeästi kirjoittajaa vähäisemmät. Lopputulos: pidät kirjoittajan havaintoja voimakkaasti poliittisina, koet että niiden hyväksyminen vaatisi radikaaleja muutoksia, ja alitajuisesti huomaat että on helpompaa lokeroida kirja poliittiseksi radikalismiksi ja tyrmätä sen väitteet tutuilla ”olemme pieni maa, ei meidän teoilla ole mitään merkitystä” -luokan argumenteilla.

Yllä esitetystä lähtötilanteesta johtuen yritän tiivistää kanadalaisen toimittajan Naomi Kleinin ja hänen taustatiiminsä tärkeimpiä väitteitä alle. Vältän omien johtopäätöksien ja mielipiteiden ilmaisua.

  • Jatkuvan talouskasvun ihanne ja päästöjen kasvaminen ovat kytkeytyneet toisiinsa. Ei ole mahdollista ylläpitää toista (talouskasvu) ja lopettaa samalla toinen (päästöjen kasvu).
  • Ilmastonmuokkaus ei ole nykytiedon varassa potentiaalinen vaihtoehto päästöjen leikkaamiselle. Kun ilmastonmuokkaus aloitetaan, sitä ei voi lopettaa. Koskaan. Ilmastonmuokkauksella on todennäköisesti myös sivuvaikutuksia, kuten sinisen taivaan ja merien katoaminen, ja merien muuttuminen elinkelvottomiksi.
  • Teknologia tuottaa energia uusiutuvista lähteistä on jo olemassa. Puuttuu vain poliittinen tahto ja toimenpiteet toteuttaa nuo ratkaisut.
  • Maailman tuottavimmat yhtiöt ovat öljy-yhtiöitä. On ristiriitaista, että fossiilisten polttoaineiden polttaminen on niin kannattavaa, kun se samaan aikaan on niin haitallista.
  • Öljy-yhtiöillä on öljy-reserviä, lähteitä joita ei ole vielä porattu, niin paljon, että niiden poraaminen ja polttaminen tekee mahdottomaksi kaikki yhdessä sovitut päästörajoitukset.
  • Elämäntapamme on kestämätön, ja se pitäisi hyväksyä, sen sijaan että odotamme että jokin uusi teknologia pelastaa meidät muuttamasta mitään omassa elämässämme.
  • Vaikuttaa siltä, että miljardöörien lupaukset ratkaista ilmastonmuutos ovat lähes täysin brändäystä ja oman kilven kiillotusta.

 

Tässä on pieni pintaraapaisu niistä väitteistä, jotka Klein kirjassaan esittelee ja perustelee lähteisiin vedoten. Niille, joille tämä herättää voimakkaan vastareaktion, esitän vain yhden pyynnön: malttakaa lukea tämä kirja, ja sen jälkeen argumentoikaa sen väitteitä vastaan niin ikään lähteisiin vedoten. Kuten kirjan kansilehden kääntöpuolelle painetuissa arvioissa lukee, tämä on tärkeä kirja. Ei ainoastaan tietomäärän vuoksi, vaan koska se sisältää ohjeet siihen, millä tästä katastrofista päästäisiin pois.

Arvio: 10/5

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s