Tommi Melender: Yhden hengen orgiat – esseitä luetusta elämästä

Tämä on toinen niistä kolmesta Tommi Melenderin kirjasta, jotka sain kirjavaihdossa yhdestä Murakamista. Kuten Onnellisuudesta, myös Yhden hengen orgiat on essee-kokoelma. Suorastaan fantastisesti nimetty kirja on kokoelma tekstejä lukemisesta, luetuista kirjoista ja tästä muodikkaasta harrastuksesta ylipäätään.

Kyseessä on enemmän omakohtaista pohdintaa itsestä lukijana ja omasta suhteesta ja mielipiteistä kirjallisuutta koskien, kuin kirja-arvosteluista. Tämä on mielestäni oleellinen rajanveto, sillä kirjallisuusesseet, jotka käsittelevät kirjoja tai kirjailijoita joita itse ei ole sattunut lukemaan, voivat usein jäädä leijumaan sellaiselle tasolle, jolle itse ei kykene millään pääsemään. Sillä tavalla ”Yhden hengen orgiat” muotoutuu miellyttäväksi luettavaksi. Vaikka teksteissä käsitelläänkin mm. suuria ranskalaisia kirjailijoita, joita itse en ole lukenut sivuakaan, on tekstit käsitelty jonkin suuremman pohdinnan, esim. ”ovatko kirjailijat ihmis-vihaajia” lävitse.

Melenderin esseissä on myös raikkautta. Mielipiteitä ja pohdintojen reittejä ei voi ennakolta arvata, vaan lukeminen ei saa Melenderiltä varauksetonta ihailua ja osin siihen liitetyt hyödyt jopa kiistetään. Huono kirjallisuus saa erikoista nostoa, kun taas arvostetut kirjailijat Jonathan Franzen etunenässä saavat haipakkaa. Kokonaisuutena ”Yhden hengen orgiat” ei yllä ihan yhtä huikealle tasolle kuin ”Onnellisuudesta”, johtuen jälkimmäisen universaalemmeista teemoista ja allekirjoittaneen korkeakulttuurisista rajoitteista, mutta eri mielellään näitä Melenderin pitkiä ajatuksia edelleen lukee.

Arvio: 4/5

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s