Tommi Melender & Timo Hännikäinen: Liberalismin petos

Liberalismin petos täydentää Tommi Melender –hattutemppuni. Kyseinen ”esseistinen pamfeltti” on kirjoitettu yhdessä Timo Hännikäisen kanssa. Kirjan alussa tekijät kertovat yhteisessä esipuheessaan tiivistetysti olevansa pettyneitä liberalismiin, ja että toinen äänesti vasemmistoliittoa ja toinen perussuomalaisia edellisissä vaaleissa. Näiltä jalansijoilta ruoditaan kotimaan politiikkaa reilun sadan sivun verran.

”Liberalismin petos” tuo mieleen Francis Wheenin teoksen humpuukin maailmanvalloituksesta, sekä Jantso Jokelinin ja Mikko Gustafssonin Keputabun. Kaikkien ydinsanoma on jollain lailla niputettavissa yhteen; kuinka valistus, liberalismi ja demokratia kaikki ovat tavallaan pettäneet odotukset jotka niihin asetettiin. Puolueet ovat vesittyneitä versioita itsestään, eikä ole mikään ihme että ihmiset etsivät vaihtoehtoja niille. Koska luin Liberalismin petoksen näistä kolmesta viimeisenä, se ei onnistunut lisäämään mitään uutta tähän keskusteluun. Muutamia melendermäisiä äärimmäisen teräviä kiteytyksiä kirja toki sisältää, esimerkiksi nykyajan keskustelukulttuurista (varsinkin julkisuudessa). Mutta nekin on jo muualla esitetty. Voi hyvin olla, että kun elää tässä kuplassa jossa itse elän, vuonna 2011 ilmestyneenä kirjana Liberalismin petos on pamflettina jo vanhentunut. Sen argumentit on tavallaan jo loppuun kaluttu, vaikka mitään muutosta parempaan ei tokikaan ole tapahtunut.

Liberalismin petos on luonteeltaan ja tavoitteiltaan erilainen kuin kaksi edellistä, mutta tämänkin turvin se on silti selkeästi heikoin Tommi Melenderin tekele, jonka olen lukenut.

Arvio: 3/5

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s