Jukka Viikilä: Suomalainen vuosi

Jukka Viikilä on monipuolinen taiteilija. Taustalta löytyy niin teatterikorkeakoulua kuin Pop & Jazz konservatoriota. Työtehtäviin kuuluu musiikkivideoiden ohjaamista ja luovan kirjoittamisen opettamista. Runokokoelmia Viikilältä on julkaistu kaksi, toistaiseksi ainoalla romaanillaan Akvarelleja Engelin kaupungista hän voitti Finlandia-palkinnon. Lisäksi Viikilällä on äärimmäisen tyylikäs parta.

SuomalainenVuosi.jpg

Oma tuttavuuteni Viikilän kanssa alkaa tästä Suomalainen vuosi –teoksesta. Kyse on pienistä, vuodenaikojen mukaan jaetuista teksteistä. Vaikka ei aina pitäisi verrata toisiin kirjailijoihin, niin en voinut välttyä yhtäläisyyksistä Karl Ove Knausgårdin vuodenajat-sarjaan. Viikilän tekstit ovat vielä lyhyempiä, ja niissä on suomalainen kulma. Ymmärtääkseni niistä suurin osa on alun alkaen tehty Radio Novalla ilmestynyttä ”Suomalaisuuden ABC”-kuunnelmasarjaa varten, osana Suomi100-juhlavuotta.

Tekstit ovat ihan näppäriä, ja Viikilän runoilija-tausta näkyy kielessä. Monesti jonkin ilmiön tai asian kiteyttämisessä on myös onnistuttu niin hyvin ja kauniisti, ettei parannettavaa juurikaa jää. Vikaa on myös omassa ajoittain ”suorittavassa lukutavassa”, mutta loppujen lopuksi ei tästä lukemisen jälkeen mitään voimakasta muistijälkeä kaikesta huolimatta jää. Tämä on tehty ihmisille, jotka malttavat lukea 2-3 sivua kerrallaan, tai ottaa suosikkikirjojaan hyllystä kerta toisensa jälkeen lukiakseen taas jonkin kohdan. Itse en ole kumpaakaan. Arvio: 3/5

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s