Han Kang: Vegetaristi

Eteläkorealaisen Han Kangin kirjaa Vegetaristi markkinoitiin pitkään jotenkin erityisen raakana ja ravistelevana lukukokemuksena. Suhtauduin siihen tästä johtuen varovaisella kunnioituksella, joskin myös kiinnostuneesti. Pokkari-tarjouksesta nappasin sitten lopulta vuoden 2016 Booker-palkinnon voittajan matkaan.

Juonisynopsis on varmaan monelle tuttu. Kirjan keskushenkilö on normaali eteläkorealainen naimisissa oleva nainen, Yeong-hye. Nähtyään verisen painajaisen päähenkilö päättää ryhtyä vegetaristiksi. Kirja on jaettu kolmeen osaan, joissa jokaisessa on eri kertoja. Tarkasteltavana on silti aina Yeong-hye ja hänen ratkaisunsa. Aika soljuu kuitenkin lineaarisesti eteenpäin, eikä samoja tapahtumia kelailla eri näkökulmista uudelleen ja uudelleen.

Vegetaristi

Helppoa on sanoa, että kyseessä on poikkeuksellinen kirja. ”Vegetaristille” ei oikeastaan ole vertauskohtaa, vaikka siitä kai jonkinlainen kaukoaasialainen kirjallisuuden perinne onkin tulkittavissa jos oikein haluaa. Vaikeampaa on sanoa, mistä tuo poikkeuksellisuus koostuu. Kokonaan erillinen keskustelu on se, täytyykö poikkeuksellisuutta jotenkin purkaa palasiin vai riittääkö pelkkä merkittävyyden leima?

Erityisen raaka tai häiritsevä lukukokemus kirja ei minulle ollut. Jos joitain adjektiiveja haluaisi ”Vegetaristiin” liittää, sopivia voisivat olla esimerkiksi ”vähäeleinen”, ”paljastava” ja ”koruton”. En tiedä miten taikuri temppunsa tekee, mutta teksti on voimakasta ja vaikutus tuntuu. Kun Han Kang haluaa osoittaa esimerkiksi jotain naisen roolista yhteiskunnassa, hän tekee sen todella taitavasti alleviivaamatta ja sormella osoittamatta. Lause lauseelta hakkaa havaintoa näkyviin, ja yhtäkkiä se vain on siinä, lukijan ihmetellessä miten hän ei ole ennen osannut sanallistaa tätä täysin banaalia asetelmaa.

Merkillisen hyvä kirja. Arvio: 4,5/5

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s