Selja Ahava: Ennen kuin mieheni katoaa

Selja Ahavan Ennen kuin mieheni katoaa oli ilmestyessään reilut kaksi vuotta sitten jonkinlainen kirjallinen tapaus. Eikä ihme, sillä se on tiukasti nykyajassa kiinni teemoineen sukupuolen korjauksesta. Romaani on kirjailijan omakohtainen kokemus aviomiehestä, joka ei enää halua olla aviomies tai mies ollenkaan. Itse asiassa hän ei ole koskaan halunnut olla mies, mikä tekee asiasta vielä vaikeamman kestää.

Mitään alkuhölkkää ei kärkeen tarvita, vaan pääkertomus menee suoraan asiaan. Yhtenä päivänä mies istuu pöytään ja sanoo lauseen, joka muuttaa kertojan elämän. Sen jälkeen prosessi etenee sykäyksittäin. Kertojan mielentila aaltoilee. Laaksot ovat usein huippuja laakeampia ja syvempiä.

EnnenkuinMieheniKatoaa.jpg

Päätarinan rinnalla kulkee kertomus merireittiä Intiaan etsivästä Kristoffer Kolumbuksesta. Kolumbus on hukassa, kertoja on hukassa. Mikään ei ole sitä, mitä Kolumbus ja kertoja niiden luulevat olevan. Intia on Kuuba ja mies on nainen. Rinnastus on sopiva, ei ilmiselvä, ja tarinat lähentyvät ja sekoittuvat kirjan edetessä.

Ahavan huomiot ovat teräviä. Oletan, sillä omakohtaista kokemusta aiheesta minulla ei ole. Harvalla on. Kieli on kaunista, ja se onnistuu jättämään samalla rivien väliin tulkinnalle tilaa ja kertomaan toisaalta kaiken oleellisen. Entistä miestään Ahava ei syyllistä, mutta näyttää karusti mitä kokemus teki kertojalle, ja kuinka kohtuuttomia osa tämän vaatimuksista on. Tämä saattaa myös olla sitä rivien välien lukemista.

Tyylipuhdas, hieno kirja haastavasta aiheesta. Edes ennakkohype ja kovat odotukset eivät onnistuneet lässäyttämään tätä. Arvio: 4/5

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s